Tissue Culture

Electronic Journal of Biotechnology ISSN: 0717-3458 Vol. 9 No. 3, Issue of April 15, 2006
© 2006 by Pontificia Universidad Católica de Valparaíso -- Chile  
DOI: 10.2225/vol9-issue3-fulltext-30  
RESEARCH ARTICLE

Bioactivity of Scytonema hofmanni (Cyanobacteria) in Lilium alexandrae in vitro propagation

María Cristina Zaccaro*
Laboratorio de Fisiología Vegetal y Biología de Cyanobacteria
Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental
Facultad de Ciencias Exactas y Naturales FCEN
Universidad de Buenos Aires
Intendente Güiraldes 2620 Pab. II 4º P Lab 2
Ciudad Universitaria C1428EHA
Buenos Aires, Argentina
Tel: 0054 1145763300/09 ext. 201
Fax: 0054 1145763384
E-mail: cyanob@bg.fcen.uba.ar 

Adriana Kato
Instituto de Floricultura
INTA-Castelar
Las Cabañas y De los Reseros s/n (1712)
Buenos Aires, Argentina
Tel/Fax: 5411 4481/3736
E-mail: akato@castelar.inta.gov.ar 

Gloria Zulpa
Laboratorio de Fisiología Vegetal y Biología de Cyanobacteria
Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental
Facultad de Ciencias Exactas y Naturales FCEN
Universidad de Buenos Aires
Intendente Güiraldes 2620 Pab. II 4º P Lab 2
Ciudad Universitaria C1428EHABuenos Aires, Argentina
Tel: 0054 1145763300/09 ext. 201
Fax: 0054 1145763384
E-mail: cyanob@bg.fcen.uba.ar

Mónica Magdalena Storni
Laboratorio de Fisiología Vegetal y Biología de Cyanobacteria
Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental
Facultad de Ciencias Exactas y Naturales FCEN
Universidad de Buenos Aires
Intendente Güiraldes 2620 Pab. II 4º P Lab 2
Ciudad Universitaria C1428EHA
Buenos Aires, Argentina
Tel: 0054 1145763300/09 ext. 201
Fax: 0054 1145763384
E-mail: cyanob@bg.fcen.uba.ar 

Noemí Steyerthal
Laboratorio deAnálisis Biológicos
Departamento de Química Biológica
Facultad de Ciencias Exactas y Naturales
Universidad de Buenos Aires
Intendente Güiraldes 2620 Pab. II 4º P Lab 2
Ciudad Universitaria C1428EHA
Buenos Aires, Argentina
Tel: 0054 1145763300/09 ext. 201
Fax: 0054 1145763384

Karina Lobasso
Laboratorio de Fisiología Vegetal y Biología de Cyanobacteria
Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental
Facultad de Ciencias Exactas y Naturales
Universidad de Buenos Aires
Intendente Güiraldes 2620 Pab. II 4º P Lab 2
Ciudad Universitaria C1428EHA
Buenos Aires, Argentina
Tel: 0054 1145763300/09 ext. 201
Fax: 0054 1145763384
E-mail: cyanob@bg.fcen.uba.ar 

Ana María Stella
Laboratorio de Ecoporfirinas
Departamento de Química Biológica

Facultad de Ciencias Exactas y Naturales
Universidad de Buenos Aires - CONICET
Intendente Güiraldes 2620 Pab. II 4º P Lab 2
Ciudad Universitaria C1428EHA
Buenos Aires, Argentina
Tel: 0054 1145763300/09 ext. 201
Fax: 0054 1145763384
E-mail: stella@qb.fcen.uba.ar

*Corresponding author

Financial support: UBACyT X64, Universidad de Buenos Aires, Argentina.

Keywords: ascorbate peroxidase, bioactive substances, bulb regeneration, catalase, Cyanobacteria, glutathione reductase, Lilium alexandrae, Scytonema hofmanni.

Abbreviations:

BWE: biomass water extract.
EP: extracellular products.
NAA: naphthalene acetic acid.
MS: Murashige-Skoog.

Abstract
Reprint (PDF)

Cyanobacteria produces bioactive compounds including plant growth regulators. Naphthalene acetic acid (NAA), a toxic substance, is a synthetic plant regulator used in micropropagation. The aim of this work was to evaluate morphogenetic and antioxidant effects produced by intra and extracellular substances from Scytonema hofmanni (Cyanobacteria) during the multiplication in vitro of Lilium alexandrae and to compare them to those produced by NAA. Intra and extracellular cyanobacterial products increased a) bulblets production reaching 83% and 78% of NAA effect, respectively; b) the bulblet diameter compared to NAA; and c) the bulblet survival due to the promotion of antioxidant activity measured as catalase, ascorbate peroxidase, and glutathione reductase activity. The cyanobacterial substances stimulated regeneration and delayed bulblet senescence. They could replace NAA, dangerous for the operator, not only during the regeneration phase but also during the storage of the viable bulblets cultivated in vitro.

 
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